Εύκολος κωδικός, δύσκολος κωδικός, γράμματα σύμβολα… μπερδεύτηκα!

Η επιλογή του σωστού κωδικού πρόσβασης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας των διαδικτυακών λογαριασμών σας. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης είναι αυτός που είναι δύσκολο να μαντέψουν ή να σπάσουν οι άλλοι και είναι απαραίτητος για την προστασία των προσωπικών σας πληροφοριών και περιουσιακών στοιχείων.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός κωδικού πρόσβασης είναι η εντροπία. Η εντροπία είναι ένα μέτρο της τυχαιότητας και της μη προβλεψιμότητας ενός κωδικού πρόσβασης. Ένας κωδικός πρόσβασης με υψηλή εντροπία θεωρείται πιο ασφαλής από έναν με χαμηλή εντροπία.

Εντροπία. τι είναι και πού παίζει ρόλο.

Πώς όμως υπολογίζεται η εντροπία; Συνήθως μετριέται σε bit και μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο τύπο:

Entropy = log2(αριθμού πιθανών συνδυασμών)

Για παράδειγμα, εάν ένας κωδικός πρόσβασης αποτελείται μόνο από πεζά γράμματα, υπάρχουν 26 πιθανοί χαρακτήρες για κάθε θέση. Εάν ο κωδικός πρόσβασης είναι 8 χαρακτήρες, η εντροπία θα είναι:

Entropy = log2(26^8) = log2(208,827,064,576) = 47.3 bits

Εάν ένας κωδικός πρόσβασης αποτελείται από κεφαλαία, πεζά γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες, υπάρχουν συνολικά 94 πιθανοί χαρακτήρες για κάθε θέση. Εάν ο κωδικός πρόσβασης είναι 12 χαρακτήρες, η εντροπία θα είναι:

Entropy = log2(94^12) = log2(6,634,204,312,890,688) = 75.2 bits

Όπως βλέπετε, η εντροπία αυξάνεται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των πιθανών χαρακτήρων και το μήκος του κωδικού πρόσβασης. Λάβετε υπόψη σας όμως, ότι ο υπολογισμός της εντροπίας είναι κατά προσέγγιση και δεν λαμβάνει υπόψη τα συγκεκριμένα μοτίβα του κωδικού πρόσβασης, όπως τη χρήση λέξεων και φράσεων. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα εργαλεία και βιβλιοθήκες που μπορούν να υπολογίσουν την εντροπία ενός κωδικού πρόσβασης, μερικά από αυτά βασίζονται και σε λίστες γνωστών λέξεων, μοτίβων και άλλων κανόνων.

Έτσι λοιπόν , ένας τυχαίος κωδικός συμβόλων και κειμένου, όπως το “&#*@$Jh5#g” έχει εντροπία περίπου 40 bit, ενώ μια μεγάλη φράση όπως “I love my cat Fluffy and her soft fur” έχει εντροπία περίπου 96 bit. Επίσης, η χρήση μιας μεγάλης φράσης καθιστά επίσης πιο ανθεκτικό τον κωδικό σε επιθέσεις λεξικών ή επιθέσεις brute force, όπου ένας εισβολέας δοκιμάζει διαφορετικό συνδυασμό λέξεων και χαρακτήρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντροπία δεν είναι το μόνο πράγμα που κάνει έναν κωδικό πρόσβασης ασφαλή, αλλά είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Άλλοι παράγοντες, όπως το μήκος του κωδικού πρόσβασης, η πολυπλοκότητα και η χρήση διαφορετικών χαρακτήρων, μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να γίνει ένας κωδικός πρόσβασης πιο ασφαλής.

Αρα που καταλήγουμε?

Η επιλογή του σωστού κωδικού πρόσβασης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας των διαδικτυακών λογαριασμών σας. Για να αυξήσετε την ασφάλεια του κωδικού πρόσβασής σας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε έναν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων και να χρησιμοποιείτε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό.Έτσι σε περίπτωση που ένας από τους λογαριασμούς σας παραβιαστεί, δεν θα επηρεάσει τους άλλους.

Τελικά, αυτό που συστήνω συνήθως είναι η χρήση κάποιας υπηρεσίας διαχείρισης κωδικών. Αυτές είναι φτιαγμένες ώστε να δημιουργούν τυχαίους κωδικούς υψηλής εντροπίας και ασφάλειας για τις υπηρεσίες σας, και να τους σώζουν κρυπτογραφημένους, αφήνοντάς σας να τους χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε να συνδεθείτε κάπου. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να ψάχνετε τι να βάλετε κάθε φορά που θα σας ζητηθεί κάποιος κωδικός, άλλα και θα αποφύγετε να έχετε ένα μπλοκάκι με κωδικούς πάντα μαζί σας.

Δημήτρης .-

Σχολιαστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συντακτης
Dimitris Valilis
Ενθουσιώδης με την τεχνολογία, gamer και casual μπλόγκερ, απο μικρό παιδί προσπαθώ να ενημερώνομαι για νέες τεχνολογίες και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Γράφω στο blog για να εκφράσω την άποψή μου, αλλα και για να σημειώσω πράγματα που μελλοντικά θα ψάχνω. Ενθουσιάζομαι με προγραμματιστικά και κατασκευαστικά projects και αφιερώνω τον ελεύθερο μου χρόνο στις 3D-Κατασκευές και τον σχεδιασμο/υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων τεχνολογίας υπολογιστών.
Επικοινωνια

: Email
: Facebook
: Instagram

Created and maintained by eassist. All rights reserved.