Ο πεντάλογος ενός ασφαλούς server

Η ασφάλεια του διακομιστή (server) είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση ή οργανισμό που χειρίζεται ευαίσθητα δεδομένα ή παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες. Ένας παραβιασμένος διακομιστής μπορεί να οδηγήσει σε παραβιάσεις δεδομένων, οικονομικές απώλειες και άλλες ζημιές. Σε αυτό το άρθρο, θα σου δώσω πέντε βασικές συμβουλές για την ασφάλεια του διακομιστή σου.

Διατήρησε το λογισμικό σου ενημερωμένο.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να ασφαλίσεις τον διακομιστή σου είναι να διατηρείς το λογισμικό του ενημερωμένο. Ενημερώνωντας τακτικά το λειτουργικό σύστημα, τον web server και τυχόν εφαρμογές ή πρόσθετα που εκτελούνται στον διακομιστή σου, διασφαλίζεις ότι ο διακομιστής προστατεύεται από γνωστά τρωτά σημεία και exploits.

Χρησιμοποίησε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.

Η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης για τον διακομιστή σου είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης. Χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων και απόφυγε τη χρήση λέξεων ή φράσεων που μπορούν να τις μαντέψουν εύκολα. Αν θές να εμβαθύνεις λίγο στην περιπλοκότητα των κωδικών δές τι έχω γράψει εδώ. Επιπλέον, εξέτασε το ενδεχόμενο εφαρμογής ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για πρόσθετη ασφάλεια.

Προσάρμοσε σωστά ένα τείχος προστασίας και κρυπτογράφισε την επικοινωνία σου.

Το τείχος προστασίας είναι μια συσκευή ή λογισμικό που παρακολουθεί την εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση στον διακομιστή σου και αποκλείει οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Διαμόρφωσε το τείχος προστασίας σου ωστε να επιτρέπει μόνο την απαραίτητη κίνηση και υπηρεσίες, αποκλείωντας οτιδήποτε άλλο. Επίσης κρυπτογράφησε την επικοινωνία σου με τον διακομιστή σου χρησιμοποιώντας ένα πρωτόκολλο ασφαλείας, όπως το SSL ή το TLS. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η επικοινωνία σου με τον διακομιστή σου είναι κρυπτογραφημένη και δεν μπορεί να παρακολουθηθεί από άσχετους.

(Εχω βαρεθεί να το λέω) Δημιούργησε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σου.

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σου είναι απαραίτητη για την αποφυγή απώλειας δεδομένων σε περίπτωση παραβίασης ασφάλειας ή αποτυχίας συστήματος. Δημιούργησε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του σερβερ σου σε άλλο σημείο (οχι στον ίδιο τον σερβερ) ή σε κάποιο πάροχο αποθήκευσης cloud. Επιπλέον, έλεγχε τακτικά τα αντίγραφα ασφαλείας σου για να βεβαιωθείς ότι λειτουργούν σωστά. Δεν ξέρεις πώς; Πάρε μια ιδέα απο αυτόν τον οδηγό για απομακρυσμένο backup.

Τέλος, παρακολούθησε την δραστηριότητα του server σου.

Η παρακολούθηση της δραστηριότητας του διακομιστή σου μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα ή απόπειρες πρόσβασης σε αυτόν. Επιπλέον, εφάρμοσε συστήματα ανίχνευσης εισβολής ώστε να σε ειδοποιούν για τυχόν προσπάθειες μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης,και να τις μπλοκάρουν (βλέπε fail2ban)

Η ασφάλεια του διακομιστή σου απαιτεί μια προληπτική και πολυεπίπεδη προσέγγιση. Εφαρμόζοντας αυτές τις βασικές συμβουλές, μπορείς να συμβάλεις στην προστασία του διακομιστή σου από απειλές ασφαλείας και να διασφαλίσεις την ασφάλεια των δεδομένων και των υπηρεσιών σου.

Τα παραπάνω σου φαίνονται βουνό? Πάτα εδώ, επικοινώνησε μαζί μου, και θα μπορέσουμε να βγάλουμε ευκολα άκρη.

Δημήτρης .-

Σχολιαστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συντακτης
Dimitris Valilis
Ενθουσιώδης με την τεχνολογία, gamer και casual μπλόγκερ, απο μικρό παιδί προσπαθώ να ενημερώνομαι για νέες τεχνολογίες και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Γράφω στο blog για να εκφράσω την άποψή μου, αλλα και για να σημειώσω πράγματα που μελλοντικά θα ψάχνω. Ενθουσιάζομαι με προγραμματιστικά και κατασκευαστικά projects και αφιερώνω τον ελεύθερο μου χρόνο στις 3D-Κατασκευές και τον σχεδιασμο/υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων τεχνολογίας υπολογιστών.
Επικοινωνια

: Email
: Facebook
: Instagram

Created and maintained by eassist. All rights reserved.