Heliogen, μία startup που μπορεί να γράψει ιστορία.

Η Heliogen, μία αφανής startup χρηματοδοτούμενη από τον Bill Gates βγήκε την Τρίτη στην επιφάνεια με μία ανακάλυψη ικανή να αλλάξει τον πήχη στην ενεργειακή εκμετάλλευση του πλανήτη μας.

Με αντικείμενο την άντληση ενέργειας από φυσικούς πόρους, η Heliogen καινοτομεί δημιουργώντας ένα είδος ηλιακού κλιβάνου, στον οποίο καταφέρνει να φτάσει θερμοκρασίες περίπου στο 1/4 των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του ήλιου.

Σχεδίασε ένα σύστημα που με χρήση AI (τεχνητής νοημοσύνης) και πλήθος κινούμενων κατόπτρων, συλλέγει σημειακά ηλιακή ενέργεια ικανή να περάσει κατά πολύ τους 1000 βαθμούς Κελσίου.

Ουσιαστικά, είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλιακή ενέργεια για να δημιουργήσουμε αρκετά θερμό περιβάλλον, για δημιουργία τσιμέντου, γυαλιού και ατσαλιού, σε βιομηχανικό περιβάλλον. Αμέσως αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο σύστημα, ο ήλιος μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, μηδενίζοντας τις εκκρίσεις άνθρακα στην πιο “βρώμικη” βιομηχανία του πλανήτη.

Ο CEO της Heliogen σε συνέντευξη του στο CNN είπε “Φτιάχνουμε τεχνολογία η οποία θα ρίξει την κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων, ελεύθερη από εκπομπές άνθρακα, και αυτό είναι ουσιαστικά το ιερό δισκοπότηρο του κλάδου.”

Πως λειτουργεί

Η συγκέντρωση ακτίνων του ήλιου για ανάπτυξη θερμοκρασίας δεν είναι καινούρια τεχνολογία. Ενώ άλλες εταιρίες του χώρου χρησιμοποιούν κατασκευές για να κάνουν τις εγκαταστάσεις τους πιο σταθερές και ισχυρές με σκοπό να αποφύγουν τυχών αποκλίσεις στην στόχευση, η Heliogen χρησιμοποιεί Λογισμικό.

…με χρήση AI, συλλέγει σημειακά ηλιακή ενέργεια ικανή να περάσει τους 1000 βαθμούς Κελσίου.

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη σε προγράμματα οπτικής αναγνώρισης, κατάφερε να εκπαιδεύει τους καθρέπτες της να διορθώνουν αυτόνομα την θέση τους επιτυγχάνοντας μέγιστη απόδοση.

Η Heliogen υποστηρίζει πως τα συστήματα της σε μεγαλύτερη κλίμακα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δημιουργία καθαρού υδρογόνου, το οποίο με την σειρά του θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο σε φορτηγά και αεροπλάνα.

Επόμενα βήματα

Η Halogen που υποστηρίζεται τόσο από τον Bill Gates όσο και από τον ιδιοκτήτη του Los Angeles Times Patric Soon-Shiong , χρησιμοποιώντας την πατενταρισμένη τεχνολογία της πιστεύει πως θα καταφέρει να μειώσει θεαματικά την βιομηχανία από εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο θερμοκηπίου. Παραδειγματικά, η παραγωγή τσιμέντου, οφείλεται για το 6% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Heliogen κατάφερε χρησιμοποιώντας AI στα κάτοπτρά της ώστε να ανιχνεύουν σωστά τον ήλιο, να μας εντυπωσιάσει. Άλλα δεν έχει κάθε μέρα ηλιοφάνεια. Αυτό το πρόβλημα υπόσχεται να λύσει η Heliogen σχεδιάζοντας συστήματα αποθηκών ενέργειας, για να μπορούν να χρησιμοποιούνται οι κλίβανοι της και όταν δεν έχει ήλιο.

Με βασικό ατού πως η πρώτη ύλη του συστήματος της είναι δωρεάν αλλά και με ισχυρούς υποστηρικτές, η Helιogen επεκτείνεται και μεγαλώνει, στοχεύοντας στους παραγωγούς τσιμέντου, και επιδιώκοντας να τους κάνει πιο πράσινους.

Μένει να δούμε, όχι μόνο αν θα τα καταφέρει, άλλα και αν κάτι τέτοιο θα περάσει άμωμα από τους μεγάλους παίχτες του ενεργειακού χώρου, που με τέτοιες λύσεις νιώθουν την ισορροπία που έχουν δημιουργήσει να ταράσσεται.

πηγή: CNN

Σχολιαστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συντακτης
Dimitris Valilis
Ενθουσιώδης με την τεχνολογία, gamer και casual μπλόγκερ, απο μικρό παιδί προσπαθώ να ενημερώνομαι για νέες τεχνολογίες και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Γράφω στο blog για να εκφράσω την άποψή μου, αλλα και για να σημειώσω πράγματα που μελλοντικά θα ψάχνω. Ενθουσιάζομαι με προγραμματιστικά και κατασκευαστικά projects και αφιερώνω τον ελεύθερο μου χρόνο στις 3D-Κατασκευές και τον σχεδιασμο/υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων τεχνολογίας υπολογιστών.
Επικοινωνια

: Email
: Facebook
: Instagram

Created and maintained by eassist. All rights reserved.