Περί τεχνολογικών καινοτομιών.

Γενικά δε αναφέρομαι σε τεχνολογικά νέα σε αυτό το blog. Μου κάνει εντύπωση όμως  ολόκληρη η βαβούρα των τελευταίων ημερών γύρω από την Apple και το καινούριο της τηλέφωνο. Δεν ήμουν ποτέ θερμός υποστηρικτής της apple, όμως με τις γνώσεις μου  και την εμπειρία στον κλάδο, δεν μπορώ παρά να δώσω εύσημα στην εταιρία για την σταθερότητα και τις καινοτομίες που ενσωματώνει στα συστήματα της.

Πολύς κόσμος δυσαρεστήθηκε από την παρουσίαση του Iphone 4s προ λίγου καιρού από την Apple, περιμένοντας να δουν το iphone 5 να γεννιέται. Οι περισσότεροι άπαυτους όμως δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι ήταν παρόντες σε μια παρουσίαση που γράφονταν στην ιστορία.

Όταν το 1984 ο Steve Jobs παρουσίαζε το Mac, ταυτόχρονα εισήγαγε τον κόσμο στο γραφικό περιβάλλον χρήσης(GUI). Έπειτα σε μία κορύφωση της καριέρας του χάρισε στον κόσμο μια καινούρια τεχνολογία, το ποντίκι. Στην ουσία εισήγαγε την επόμενη συσκευή εισόδου των Η/Υ, που θα βρισκόταν στο επίκεντρο των υπολογιστών σχεδόν για τις επόμενες 2 δεκαετίες.

Το ενδιαφέρον είναι πως δεν εφεύρε το γραφικό περιβάλλον, αυτό το είχε κάνει η PARC της Xerox. Ούτε καν κατασκεύασε το πρώτο ποντίκι. Το είχε ήδη κάνει ο Douglas Engelbart. Παντρεύοντας τα όμως με το λειτουργικό του επαναπροσδιόρισε  το γραφικό περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος, και έδωσε στον κόσμο ένα καινούριο τρόπο εισαγωγής δεδομένων, μετά την πληκτρολόγηση .

Το 2007 o Steve Jobs το ξανάκανε παρουσιάζοντας το iPhone . Δεν εφεύρε την οθόνη αφής, υπήρχε πολλά χρόνια στην αγορά. Παντρεύοντας το όμως με το iOS  έδωσε στον κόσμο ένα εντελώς καινούριο τρόπο αλληλεπίδρασης με υπολογιστές παλάμης και κινητά τηλεφωνά.

Σαν τελευταίο δώρο του Steve στην ανθρωπότητα, γνωρίσαμε το Siri, ενσωματωμένο στο καινούριο iOS. Παρατηρούμε το ίδιο. O Steve Jobs και η Apple  δεν εφεύραν την αναγνώριση φωνητικών εντολών, αυτή υπήρχε εδώ και χρόνια. Ενσωματώνοντας την όμως στο καινούριο του λειτουργικό σύστημα, και προσθέτοντας στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης ,παρουσίασαν στον κόσμο την επόμενη καινοτομία εισαγωγής δεδομένων, την «κατανόηση φωνής» , και αυτό είναι που γράφει ιστορία.

Σε μία παρουσίαση του αντιπροέδρου του τμήματος λογισμικού της apple, είδαμε πώς κάποιος μπορεί να πει στο Siri  «κλείσε μου ραντεβού με τον Κώστα την Τετάρτη στις 12» και αυτόματα να περνάει στο Ημερολόγιο του κινητού. Επίσης μπορεί να «μάθει» ότι ο Κώστας είναι παιδί του, και να μπορείς να αναφέρεσαι σε αυτόν σαν «ο γιος μου», και πάλι να το καταλαβαίνει.

Μπορεί να είναι σε πρώιμο στάδιο αυτή η τεχνολογία, όπως ήταν και τα ποντίκια του 85 σε σχέση με τα τωρινά. Όμως δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι η Apple υποστηρίζει πλέον μία τεχνολογία, που θεωρώ πως είναι η νέα μέθοδος διασύνδεσης χρήστη-μηχανήματος. Όπως και το multitouch της οθόνης αφής πέρασε στους προσωπικούς υπολογιστές σαν  touchpad, ετσι θα ενσωματωθεί σύντομα και αυτή η τεχνολογία στους καινούριους προσωπικούς υπολογιστές μας.

Έτσι λοιπόν όσοι είδαν την καινούρια παρουσίαση του IPhone 4s είδαν να γράφεται ιστορία. Όσοι άπαυτους θεώρησαν μικρό πράγμα την ενσωμάτωση του Siri στο iPhone μάλλον χάσανε το όλο νόημα .

Δημήτρης

Τάνγκο Αουτ .-

Σχολιαστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συντακτης
Dimitris Valilis
Ενθουσιώδης με την τεχνολογία, gamer και casual μπλόγκερ, απο μικρό παιδί προσπαθώ να ενημερώνομαι για νέες τεχνολογίες και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Γράφω στο blog για να εκφράσω την άποψή μου, αλλα και για να σημειώσω πράγματα που μελλοντικά θα ψάχνω. Ενθουσιάζομαι με προγραμματιστικά και κατασκευαστικά projects και αφιερώνω τον ελεύθερο μου χρόνο στις 3D-Κατασκευές και τον σχεδιασμο/υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων τεχνολογίας υπολογιστών.
Επικοινωνια

: Email
: Facebook
: Instagram

Created and maintained by eassist. All rights reserved.