Γράψε μου 63 στο δυαδικό…

Σε εναν συνεργάτη μου αρέσει οταν πάιρνει συνεντέυξεις για δουλειά στον τομέα μας, να ζητάει στους υποψήφιους να γράψουν τον αριθμό 63 στο δυαδικό. Μερικοι απο σάς θα σκευτούν πως κάτι τέτοιο είναι υπερβολικά έυκολο.Αλλοι δέ, θα πούν “δέν εχω ιδέα, και μακάρι να μήν μου τύχει ποτέ τέτοια ερώτηση”.

Υπάρχουν πολλές αστείες απαντήσεις σε αυτη την ερώτηση, με επικρατούσα, αυτων που ισχυρίζονται πως δέν εχουν ιδέα πως να γράψουν εναν αριθμό στο δυαδικό. (και είναι σε συνεντευξη για τον τομέα Υπολογιστικών συστημάτων.) Αυτή η απάντηση ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

Ντροπή αν εισαι απο αυτούς που απαντησαν έτσι, θα πρεπει να αλλάξεις επαγγελμα αμεσα! Αν δέν εχεις επαφή με το δυαδικό, τότε τα πάντα στην τεχνολογία υπολογιστικών συστημάτων και στα μαθηματικά, θα σου φάινονται “μαγικά” και θα καταλήξεις να ντροπιάζεσαι καθημερινά.

Επίσης λάθος θα είναι να ξεφουρνίσεις το αποτέλεσμα αμέσως . Στην καλύτερη τον περιπτώσεων θα παρούσιάσεις τον εαυτό σου σαν είρωνα, στην χειρότερη θα υποψιαστούν πως κλέβεις.

Η σωστη απάντηση είναι έίτε να ξεκινήσεις υπολογίστικά να μετράς δυνάμεις του 2 (είτε σε χαρτί είτε με τα δάχτυλα, και όχι δέν είναι ντροπή) και όταν φτάσεις στο 64 (1000000) να ενθουσιαστείς αντιλαμβανόμενος οτι ηταν πολύ ευκολο αφού το 63 στο Δυαδικό σύστημα είναι 1 μείον 1000000 άρα 0111111. Θα πάρεις ευσημα που το βρήκες, και “έξτρα πόντους” που αντιλήφθηκες πόσο χαζό ήταν.

Και εδώ είναι που η συνέντευξη μπορεί να αποκτήσει ενδιαφέρον. Γιατί ένα τέτοιο νούμερο μπορεί να είναι χρήσιμο? Τι θα γινόταν άν εκανα ανύψωση ενος bit δεξιά η αριστερά? Ξαφνικά, ξεδιπλώνεται η βασική λογική της αλγεβρας boole και της επιστήμης υπολογιστικών συστημάτων!

…κάπως έτσι επίσης ξεκαθαρίζει το ποιός αποθηκέυει διευθυνσεις IP ως varchars και ποιός σάν integers

Tango Out .-
Δημήτρης

Σχολιαστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συντακτης
Dimitris Valilis
Ενθουσιώδης με την τεχνολογία, gamer και casual μπλόγκερ, απο μικρό παιδί προσπαθώ να ενημερώνομαι για νέες τεχνολογίες και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Γράφω στο blog για να εκφράσω την άποψή μου, αλλα και για να σημειώσω πράγματα που μελλοντικά θα ψάχνω. Ενθουσιάζομαι με προγραμματιστικά και κατασκευαστικά projects και αφιερώνω τον ελεύθερο μου χρόνο στις 3D-Κατασκευές και τον σχεδιασμο/υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων τεχνολογίας υπολογιστών.
Επικοινωνια

: Email
: Facebook
: Instagram

Created and maintained by eassist. All rights reserved.