Η άνοδος του Cloud computing. Σε τι οφελεί και τί πρέπει να προσέξετε.

Το cloud computing παίρνει όλο και σημαντικότερο κομμάτι της πίτας τον τελευταίο καιρό, περισσότερες επιχειρήσεις και ιδιώτες να βασίζονται σε υπηρεσίες cloud για την αποθήκευση, την επεξεργασία και την πρόσβαση σε δεδομένα τους. Παρακάτω θα παρουσιάσω μερικά από τα οφέλη του cloud computing και θα προσεγγίσουμε την σημαντικότερη ίσως πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσετε, δείχνοντας γιατί το cloud computing έχει γίνει τόσο ζωτικό μέρος της εταιρικής τεχνολογίας.

Τί είναι το cloud computing

Το cloud computing αναφέρεται στην παροχή υπολογιστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, της δικτύωσης, του λογισμικού και της ανάλυσης δεδομένων, μέσω του Διαδικτύου. Αντί να χρησιμοποιούμε τοπικούς servers ή υπολογιστές για την αποθήκευση, επεξεργασία και διαχείριση δεδομένων, με το cloud computing μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους εξ αποστάσεως μέσω του cloud (Διαδικτύου).

Οφέλη του cloud computing

Ένα από τα κύρια οφέλη του Cloud computing είναι η επεκτασιμότητα του. Με υπηρεσίες που βασίζονται σε σύννεφο, οι χρήστες πληρώνουν μόνο για τους πόρους που καταναλώνουν, καθιστώντας εύκολη την αύξηση ή μείωση της κλίμακας ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν εποχιακές οικονομικές δυσκολίες ή που θέλουν να αποφύγουν το αρχικό κόστος κατασκευής και συντήρησης της δικής τους υποδομής IT.

Επιπλέον η ικανότητά του cloud computing να διευκολύνει την απομακρυσμένη εργασία είναι από μόνος του ένας καλός λόγος να το επιλέξουμε εποχές που η τηλεεργασία έχειγίνει προτεραιότητα. Με υπηρεσίες που βασίζονται σε cloud, οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και εφαρμογές από οπουδήποτε έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, επιτρέποντάς τους να εργάζονται από το σπίτι ή άλλες απομακρυσμένες τοποθεσίες. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και να μειώσει την ανάγκη για χώρους γραφείων, γεγονός που μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα για τις επιχειρήσεις και να αυξήσει την ευελιξία τους.

Ωστόσο, υπάρχουν 2 σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για το cloud computing. Μια ανησυχία είναι η ασφάλεια, καθώς τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο cloud είναι δυνητικά ευάλωτα σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Βασικότερη όμως πρόκληση είναι το ενδεχόμενο του να υπάρξει “κλείδωμα προμηθευτή” και την πιθανή απώλεια ελέγχου των δεδομένων εάν αυτά αποθηκευτούν σε τρίτο πάροχο.

Το κλείδωμα προμηθευτή

Το κλείδωμα προμηθευτή, γνωστό και ως αποκλειστικό κλείδωμα ή κλείδωμα πελάτη, αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία ένας πελάτης εξαρτάται από ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία και δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να μεταβεί σε διαφορετικό πάροχο. Αυτό συμβαίνει όταν ένας πελάτης έχει επενδύσει πολλά σε ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία και η μετάβαση σε διαφορετικό πάροχο καταντά να είναι πολύ δαπανηρή ή χρονοβόρα.

Στα πλαίσια του cloud computing, το κλείδωμα του προμηθευτή μπορεί να συμβεί όταν ένας πελάτης έχει αποθηκεύσει μεγάλο όγκο δεδομένων ή έχει δημιουργήσει προσαρμοσμένες εφαρμογές χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη πλατφόρμα cloud. Εάν κάποια στιγμή ο πελάτης θέλει να μεταβεί σε διαφορετικό πάροχο, μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μεγάλο κόστος και προσπάθεια μεταφοράς των δεδομένων του καθώς και της εκ νέου επεξεργασίας των εφαρμογών του ώστε να είναι συμβατές με τη νέα πλατφόρμα. Αυτό μπορεί να είναι από μόνο του εμπόδιο στη μετάβαση, καθιστώντας δύσκολο για τον πελάτη να επωφεληθεί από πιθανές εξοικονομήσεις κόστους ή άλλα οφέλη που μπορεί να είναι διαθέσιμα σε άλλους παρόχους cloud υπηρεσιών.

Το κλείδωμα του προμηθευτή μπορεί επίσης να συμβεί όταν ένας πελάτης χρησιμοποιεί ένα αποκλειστικό προϊόν ή υπηρεσία λογισμικού που δεν είναι συμβατό με άλλα συστήματα ή προϊόντα. Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση χρησιμοποιεί ένα ιδιόκτητο σύστημα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM/ERP), μπορεί να είναι δύσκολο ή δαπανηρό να μεταβεί σε διαφορετικό προϊόν CRM/ERP, εάν τα δεδομένα και οι διαδικασίες δεν είναι εύκολα μεταβιβάσιμα.

Συμπερασματικά

Για να αποφύγετε το κλείδωμα προμηθευτών, είναι σημαντικό εξετάσετε προσεκτικά τις ανάγκες σας και να επιλέξετε προϊόντα και υπηρεσίες που είναι ευέλικτα και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν με άλλα συστήματα. Στοχεύστε να χρησιμοποιείτε ανοιχτά πρότυπα και λύσεις ανοιχτού κώδικα όποτε είναι δυνατόν. Αυτά μπορούν να είναι περισσότερο διαλειτουργικά και να παρέχουν στον χρήστη περισσότερο έλεγχο των δεδομένων και των συστημάτων του.

Η άνοδος του cloud computing έχει επιφέρει αρκετά οφέλη, αλλά είναι σημαντικό εξετάσετε προσεκτικά τις πιθανές προκλήσεις και να επιλέξετε έναν πάροχο cloud που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σας.

Δημήτρης

.-

Σχολιαστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συντακτης
Dimitris Valilis
Ενθουσιώδης με την τεχνολογία, gamer και casual μπλόγκερ, απο μικρό παιδί προσπαθώ να ενημερώνομαι για νέες τεχνολογίες και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Γράφω στο blog για να εκφράσω την άποψή μου, αλλα και για να σημειώσω πράγματα που μελλοντικά θα ψάχνω. Ενθουσιάζομαι με προγραμματιστικά και κατασκευαστικά projects και αφιερώνω τον ελεύθερο μου χρόνο στις 3D-Κατασκευές και τον σχεδιασμο/υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων τεχνολογίας υπολογιστών.
Επικοινωνια

: Email
: Facebook
: Instagram

Created and maintained by eassist. All rights reserved.