Raspberry-Pi mini home server 101- Μερος 2ο : Εγκατάσταση torrent client / automation scripts ( Transmission – couch potato)

Εχοντας ήδη κάνει εγκατάσταση και παραμετροποίηση της αρχικής εγκατάστασης του server μας, στο το πρώτο μέρος του οδηγού αυτού, θα περάσουμε στην εγκατάσταση και παραμετροποίηση του torrent client και διαφόρων βοηθητικών προγραμμάτων.

DISCLAIMER : Το παρόν εγγραφο δεν παροτρύνει την χρηση του torrent για κατεβασμα παρανομου υλικού, ή υλικού προστατευόμενων πνευματικών δικαιωμάτων.Η παραμετροποίηση που προτείνεται παρακάτω είναι αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο αρθρογράφος και η doomster.eu δεν φέρει καμία ευθύνη για την άσκοπη χρήση του παρακάτω οδηγου. Για οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό κατεβάσετε με την παρακάτω παραμετροποίηση θα πρέπει να προυπάρχει άδεια χρήσης αυτού, απο τον αντίστοιχο εκδότη του.

Για την συγκεκριμένη κατασκευή προτίμησα να χρησιμοποιήσω τον transmission-daemon, την server εκδοση του Transmission torrent client. Τον προτιμώ για την σταθερότητα του, την ευκολία χρήσης του, και για το προεγκατεστημένο, προρυθμισμένο απλό web interface που προσφέρει.

Εγκατάσταση και παραμετροποίηση Transmission torrent client

Για την εγκατάσταση του transmission daemon τρέχουμε απλά την παρακάτω εντολή :

sudo apt-get install transmission-daemon

Έπειτα φτιάχνουμε ενα φάκελο που θα γίνονται τα downloads στον εξωτερικό σκληρο (τον είχαμε συνδέσει και ρυθμίσει στο 1ο μέρος του οδηγού μας)

mkdir /media/Data/Downloads

Αρχικά λοιπόν μόλις ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση του πάμε και τον ρυθμίζουμε ωστε να ενεργοποιείται κατα την εκκίνηση του συστήματος

sudo systemctl enable transmission-daemon

Ο Transmission για την ρυθμιση του χρησιμοποιεί ενα αρχείο ρυθμίσεων στο  /etc/transmission-daemon/settings.json . Η ιδιεταιρότητα του είναι οτι για να μπορούμε να γράψουμε το αρχείο πρέπει το προγραμμα να είναι κλειστό, αλλιώς δέν κρατάει το αρχείο τις αλλαγές που έχουμε κάνει. Bεβαιωνόμαστε πως είναι κλειστός για να τον ρυθμίσουμε

sudo service transmission-daemon stop

και ανοίγουμε το αρχείο ρυθμίσεων προς επεξεργασία.Οι ρυθμίσεις είναι σχετικά κατανοητές στον μέσο χρήστη, προτείνω να κάνετε τις παρακάτω αλλαγές.

“download-dir”: “/media/Data/Downloads”,
“peer-port”: 53564,
“peer-port-random-on-start”: false,
“rpc-host-whitelist-enabled”: false,
“rpc-enabled”: true,
“rpc-host-whitelist-enabled”: false,
“rpc-whitelist-enabled”: false,

Εγώ επίσης εχω ρυθμίσει και καθολικά όρια ταχύτητας τα 2.5ΜΒps download & 500ΚΒps upload.

“speed-limit-down”: 2500,
“speed-limit-down-enabled”: true,
“speed-limit-up”: 50,
“speed-limit-up-enabled”: true,

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις και εάν ανοίξουμε ξανα το πρόγραμμα

sudo service transmission-daemon start

απο οποιονδήποτε υπολογιστή του δικτύου μας στον browser πληκτρολογίσουμε  http://RASPBERRY_PI_IP:9091 θα βρεθούμε στο γνώριμο web interface  του transmission.

transmission web ui

Εγκατάσταση και παραμετροποίηση Couchpotato

To couchpotato είναι ενα συνολο scripts  με ωραίο web interface το οποίο ψάχνει , κατεβάζει, και μεταφέρει ταινίες που υπάρχουν διαθέσιμες σε διάφορα torrent-sites .

Tου δηλώνεις τίτλους ταινιών, και ποιότητα αρχείου, και αυτό ψάχνει αυτόματα και οταν αυτές είναι διαθέσιμες τις βάζει στον transmission-daemon που στήσαμε παραπάνω για κατέβασμα. Οταν τελειώσει το download, μεταφέρει τα αρχεία στην αντίστοιχη βιβλιοθήκη ταινιών , η οποία θα είναι διαθέσιμη στο kodi που πρόκειται να εγκαταστήσουμε αργότερα.

Ουσιαστικά στο τέλος του οδηγού, θα μπορούμε να ζητάμε μια ταινία απο το couchpotato μεσω του κινητού μας, και οταν γυρίζουμε σπίτι, αυτή η ταινία να είναι κατεβασμένη και ετοιμη στο kodi για προβολή.

Ξεκινάμε εγκαθιστώντας τα προαπαιτούμενα

sudo apt-get install git-core libffi-dev libssl-dev zlib1g-dev libxslt1-dev libxml2-dev python python-pip python-dev build-essential -y

Εγκαθιστουμε επίσης τα lxml pyopenssl , το lxml θα χρειαστεί λίγο χρόνο γιατι γίνεται compile στο raspberrypi μας.

sudo pip install lxml cryptography pyopenssl

Κατεβάζουμε την τελευτάια εκδοση του couchpotato απο το site και την αποθηκεύουμε στο /opt/CouchPotato:

sudo git clone https://github.com/RuudBurger CouchPotatoServer.git /opt/CouchPotato

Αλλάζουμε τα δικαιώματα του φακέλου, ωστε να εχει πλήρη δικαιώματα ο χρήστης μας (στο δικό μας παράδηγμα ο χρήστης είναι doomster) :

sudo chown -R doomster:doomster /opt/CouchPotato

και τρέχουμε το couchpotato για να βεβαιώσουμε οτι λειτουργεί χωρίς πρόβλημα.

python /opt/CouchPotato/CouchPotato.py --daemon

Ρυθμιση του couchpotato να ανοίγει κατα την εκκινηση του συστήματος:

Για να εκκινεί αυτόματα κάποιο πρόγραμμα σαν υπηρεσία, χρειάζονται 2 αρχεία. Ενα αρχείο default ρυθμίσεων στο /etc/default/  και ενα αρχείο με το Script εκκίνησης στο /etc/init.d/ .
Ξεκινάμε και φτίαχνουμε το αρχείο /etc/default/couchpotato

sudo nano /etc/couchpotato

και βάζουμε μέσα τα παρακάτω στην θέση του doomster βάζετε το δικό σας username

CP_HOME=/opt/CouchPotato
CP_USER=doomster
CP_PIDFILE=/home/doomster/.couchpotato.pid
CP_DATA=/opt/CouchPotato

Επειτα αντιγράφουμε το ετοιμο script εκκίνησης και του δίνουμε δικαιώματα εκτέλεσης:

sudo cp /opt/CouchPotato/init/ubuntu /etc/init.d/couchpotato

sudo chmod +x /etc/init.d/couchpotato

Ενεργοποιούμε το παραπάνω script να τρέχει στην εκκινηση,

sudo update-rc.d /etc/init.d/couchpotato defaults

και κάνουμε reboot για δοκιμή.

Θα πρέπει να μπορούμε να δούμε το web interface του couchpotato στην θύρα 5050 του σερβερ μας, ανοίγοντας browser απο υπολογιστή του δικτύου μας  και πηγαίνοντας αντίστοιχα στο http://IP_TOU_SERVER:5050

Με την πρωτη είσοδο μας στο couchpotato web interface, θα βρεθούμε στον οδηγό πρώτης ρύθμισης. εκεί θα επιλέξουμε για downloader το Transmission, θα ενεργοποιήσουμε οσα torrent sites μας ενδιαφέρει να κάνει αναζήτηση και τελος θα επιλέξουμε τον φάκελο που θα βρίσκει ο renamer τα κατεβασμένα, και τον φάκελο που αποθηκεύουμε τις ταινίες μας.

Συστήνω σε αυτό το σημείο να φτιάξουμε μεσα στο φακελο Data, 1 ακόμα φάκελο με ονομα Movies, για να πηγαίνουν εκεί οι ταινίες του renamer, θα βοηθήσει και μετά στην ρύθμιση του kodi.

Σχολιαστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συντακτης
Dimitris Valilis
Ενθουσιώδης με την τεχνολογία, gamer και casual μπλόγκερ, απο μικρό παιδί προσπαθώ να ενημερώνομαι για νέες τεχνολογίες και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Γράφω στο blog για να εκφράσω την άποψή μου, αλλα και για να σημειώσω πράγματα που μελλοντικά θα ψάχνω. Ενθουσιάζομαι με προγραμματιστικά και κατασκευαστικά projects και αφιερώνω τον ελεύθερο μου χρόνο στις 3D-Κατασκευές και τον σχεδιασμο/υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων τεχνολογίας υπολογιστών.
Επικοινωνια

: Email
: Facebook
: Instagram

Created and maintained by eassist. All rights reserved.