Ρύθμιση OVH DDNS update client σε Debian

Οι μεγάλοι DDNS providers (no-ip,dyndns) υποστηρίζονται απο τα περισσότερα ρούτερ του εμπορίου . Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που είτε επιλέγουμε εναν διαφορετικό provider, ή ο ίδιος ο domain registrar μας παρέχει την δυνατότητα να θέσουμε dynamic dns record.

Μία απο αυτές τις περιπτώσεις είναι η OVH. Η OVH στην διαχείριση των domain της παρέχει υπηρεσίες DDNS, αλλα οι update clients που δίνει υποστηρίζουν μόνο windows λειτουργικά συστήματα.

Σε όλα τα βασισμένα σε debian λειτουργικά, την λύση μας δίνει το ddclient. είναι ενας update client που παίζει με όλους τους providers.

To ddclient μπορούμε να το βρούμε στα repositories του debian και για να το εγκαταστήσουμε αρκεί να τρέξουμε το παρακάτω:

sudo apt-get  -y install ddclient

Κατα την διάρκεια της εγκατάστασης θα μας ζητήσει κάποιες πληροφορίες, θα τις προσπεράσουμε βάζοντας τυχαία στοιχεία, γιατί θα επεξεργαστούμε μετά το βασικό προφίλ. Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση, ανοίγουμε με τον αγαπημένο μας editor to αρχείο /etc/ddclient.conf

Αντικαθιστούμε τα περιεχόμενα του με το παρακάτω:

protocol=dyndns2
use=web, web=checkip.dyndns.com, web-skip='IP Address'
server=www.ovh.com
login=username ##βάζουμε εδω το username μας
password='password' ## βάζουμε εδώ τον κωδικό μας
randomhost.doomster.eu  ## βαζουμε-εδω-το-ddns-host-μας 

Επεξηγώντας τα παραπάνω:

Ολοι οι providers χρησιμοποιούν το πρωτόκολο dyndns2 . Στην 2η γραμμή, του λέμε πώς θα βρίσκει την IP του συστήματος μας. Προεπιλεγμένο είναι το interface “eth0” αλλα αυτό θα φέρει την εσωτερική IP του δικτύου μας. Με το παραπάνω τσεκάρουμε μεσω web την IP απο την διεύθυνση https://checkip.dyndns.com και κρατάμε μόνο το νούμερο της. Στην τρίτη γραμμή βάζουμε την διέυθυνση ενημέρωσης του ddns μας και τέλος στην τελευταία γραμμή δηλώνουμε το Host που θα ενημερώνεται με την δυναμική IP μας.

Τώρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επανεκκινήσουμε την υπηρεσία ddns client πατώντας τα παρακάτω:

/etc/init.d/ddclient restart

Μπορούμε να δούμε log file της υπηρεσίας πατώντας το παρακάτω:

 sudo tail /var/log/syslog

Ετοιμοι! ο DDNS Provider εχει ήδη ενημερωθεί με την καινούρια μας IP διεύθυνση, και θα κρατάται ενήμερος για κάθε αλλαγή της.

Σχολιαστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συντακτης
Dimitris Valilis
Ενθουσιώδης με την τεχνολογία, gamer και casual μπλόγκερ, απο μικρό παιδί προσπαθώ να ενημερώνομαι για νέες τεχνολογίες και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Γράφω στο blog για να εκφράσω την άποψή μου, αλλα και για να σημειώσω πράγματα που μελλοντικά θα ψάχνω. Ενθουσιάζομαι με προγραμματιστικά και κατασκευαστικά projects και αφιερώνω τον ελεύθερο μου χρόνο στις 3D-Κατασκευές και τον σχεδιασμο/υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων τεχνολογίας υπολογιστών.
Επικοινωνια

: Email
: Facebook
: Instagram

Created and maintained by eassist. All rights reserved.